BAŠKA VODA

 

BASKA VODA, naselje i luka u Makarskom primorju, 9,5 km sjeverozapadno od Makarske; 1609 stan. Gospodarska je osnova poljo-djelstvo, ribarstvo i turizam. Najviše se uzgajaju masline, vinova loza, višnje i smokve.

Šumovita okolica i šljuncane plaže uvjetovale su intenzivan razvoj turizma. Dubina mora uz gat u luci iznosi 7-11 m. Na magistralnoj je prometnici (M2, E65) Split-Dubrovnik. Naseljena vec u antici. Na uzvisini Gradina su tragovi naselja i kasnoanticke bizantske utvrde, možda Bistona. Na južnoj strani uzvisine ocuvan je dio obrambenih zidina, a sa sjeverne strane potjece nekoliko stela iz II.-IV. st. (Arheološki muzej u Splitu).

Kasnobarokna crkvica sv. Lovre nastala je najvjerojatnije na antickom lokalitetu. Župna crkva sv. Nikole sagradena je pocetkom XX. st.; 1991. prigraden joj je zvonik i župni dvor (Ante Rožic). U crkvi su vitraji Josipa Botterija-Dinija i slikane postaje križnoga puta Josipa Biffela iz 1989. Nekoc je Baška Voda bila ribarsko, težacko i trgovacko mjesto, a danas je suvremeno turisticko središte koje nudi cisto more, lijepe plaže s borovom šumom, kvalitetnu i raznovrsnu hotelsko-ugostiteljsku ponudu.

Svjež planinski zrak s Biokova posebna je draž i kvaliteta ovog podneblja. Tridesetih godina ovoga stoljeca braca Sikavice podignuli su prvi ugostiteljski objekt u mjestu, hotel Slaviju, koji je 1936. dobio odlikovanje iz Londona. Nakon II. svjetskog rata grade se novi hoteli, turizam dobiva poticaj i posljednjih je desetljeca glavna gospodarska grana.

Danas, uz more i sunce, kupanje i ugodne šetnje, povijesne spomenike i muzej,Baška Voda nudi i atraktivne kulturno-zabavne priredbe. Vrlo su zanimljive vjerske proslave - napose procesija na Veliki petak (kroz sva mjesta u opcini, cak 15 km), Dan sv. Nikole, zaštitnika Baške Vode (6. prosinca). Na Svetog Lovru (10. kolovoza) održava se smotra klapa Makarskoga primorja.

Raznovrsni su sportsko-rekreacijski sadržaji (tenis, nogomet, rukomet, stolni tenis, minigolf, ribolov, planinarenje i dr.). U vecernjim satima održavaju se zabave u lokalima, na terasama i u diskoklubovima. Domace specijalitete nude mnoge restauracije i gostionice.

Organiziraju se atraktivni izleti. Zanimljive su šetnje u podbiokovske zaselke Bast i Topice, poznate po siru, pršutu i kruhu ispod peke. Lagane su šetnje do Promajne i ribarskog seoca Bratuš, dragulja pucke arhitekture.

Copyright (c) ESCOM-DESIGN . All rights reserved .